Δευτέρα 17 Ιουνίου 2013

Ερωτόκριτος από το Μουσικό Σχολείο Τρικάλων



Την Τρίτη 18 Ιουνίου 2013, στις 21.15, στο Υπαίθριο Δημοτικό Θέατρο - Φρούριο το Μουσικό Σχολείο Τρικάλων θα παρουσιάσει το έργο του Βιτσέντζου Κορνάρου: ΕΡΩΤΟΚΡΙΤΟΣ.
Ο Ερωτόκριτος είναι μία έμμετρη μυθιστορία που συντέθηκε από τον Βιτσέντζο Κορνάρο στην Κρήτη τον 17ο αιώνα. Κεντρικό θέμα του είναι ο έρωτας ανάμεσα σε δύο νέους, τον Ερωτόκριτο (που στο έργο αναφέρεται μόνο ως Ρωτόκριτος ή Ρώκριτος) και την Αρετούσα, και γύρω από αυτό περιστρέφονται και άλλα θέματα όπως η τιμή, η φιλία, η γενναιότητα και το κουράγιο. Μαζί με την Ερωφίλη του Γεώργιου Χορτάτση είναι τα σημαντικότερα έργα της κρητικής λογοτεχνίας. Το έργο διασκευάστηκε σε θεατρική μορφή από τον  Συναδινό το 1929, με τη Μαρίκα Κοτοπούλη στο ρόλο της Αρετούσας και το 1966 ο Νίκος Κούνδουρος τον διασκεύασε σε κινηματογραφικό σενάριο. Το έργο επίσης έχει μελοποιηθεί πολλές φορές και είναι δημοφιλέστατο άκουσμα στην Κρήτη. Ανέβηκε επίσης σε παράσταση από το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος σε σκηνοθεσία Θάνου Κωτσόπουλου και διασκευή Θεόδωρου Συναδινού.
Οι συντελεστές της παράστασης του Μουσικού Σχολείου σημειώνουν:
Δουλεύοντας  πάνω στον Ερωτόκριτο  ταξιδέψαμε με το τραγούδι μας στις κρητικές αποσπερίδες, ψελλίσαμε ένα λόγο ποιητικό και συνάμα καθημερινό και νιώσαμε την καρδιά της πολιτισμικής μας κληρονομιάς να χτυπά δυνατά με νταούλια και βιολιά…
Και επιπλέον  δοκιμάσαμε τη συνταγή της ομαδικής δουλειάς και γευτήκαμε  τη μαγεία της καλλιτεχνικής  δημιουργίας…
Κι όλα αυτά με πολύ κόπο και χαρά σ’  ένα σχολείο  που είναι πνεύμονας πολιτισμού στην πόλη μας…
Ελπίζουμε  απόψε να μοιραστούμε  και ν’ απολαύσουμε  μαζί αυτή τη δουλειά...
                                                                                              Οι καθηγητές και οι μαθητές του Μουσικού Σχολείου



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου