Δευτέρα 10 Φεβρουαρίου 2014

Διακόπηκε η χορήγηση του διαγνωστικού τεστ για τη Φυματίωση στα Δημοτικά σχολεία!

Στην εκδήλωση για την Υγεία που διοργάνωσε το ΚΚΕ την περασμένη Παρασκευή στο Δημαρχείο εκτός από την λεπτομερή αναφορά στα γενικά ζητήματα της Υγείας από τον Βουλευτή κ. Λαμπρούλη και των ειδικότερων προβλημάτων που αντιμετωπίζει σε όλα σχεδόν τα τμήματα το Νοσοκομείο Τρικάλων που έγινε από την Βάσω Μπακάση υπήρξε μεταξύ άλλων αναφορά και σε ένα ειδικό πρόβλημα. Πρόκειται για την αναστολή του προγράμματος Mantoux στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση εξαιτίας της έλλειψης στο Νοσοκομείο Τρικάλων ακόμα και της στοιχειώδους ποσότητας για το συγκεκριμένο διαγνωστικό τεστ. Αν και γνωρίζαμε από ημερών το πρόβλημα πιστεύαμε ότι κάτι θα γίνει έστω την τελευταία στιγμή.
Για να ενημερώσουμε τι ακριβώς είναι mantoux (μαντού) αν ανατρέξαμε σε ιστοσελίδες μεταξύ των οποίων διαβάζουμε τι απαντά ο παιδίατρος Σπύρος Μαζάνης:  
«Το mantoux ή αλλιώς φυματινοαντίδραση δεν είναι εμβόλιο όπως πολλοί νομίζουν. Πρόκειται για ένα διαγνωστικό τεστ με το οποίο εντοπίζουμε αν υπάρχει στον οργανισμό του παιδιού το μικρόβιο της φυματίωσης. Το μικρόβιο μπορεί να εκδηλώσει τη νόσο της φυματίωσης ακόμη και μήνες μετά την είσοδό του στον οργανισμό. Έτσι, με το τεστ επιτυγχάνεται η έγκαιρη ανίχνευσή του -εφόσον υπάρχει- προκειμένου να ακολουθήσουν οι υπόλοιπες εξετάσεις και η αγωγή. Το mantoux γίνεται σε οποιαδήποτε ηλικία και εφόσον έχει προληπτικό χαρακτήρα μπορεί να επαναληφθεί πολλές φορές στη ζωή ενός παιδιού, ακόμη και κάθε χρόνο, εφόσον το κρίνει ο παιδίατρος. Συνήθως το τεστ γίνεται για πρώτη φορά στην ηλικία των 15 μηνών και προηγείται του εμβολιασμού ιλαράς, ερυθράς και παρωτίτιδας. Το τεστ γίνεται ενέσιμα και ενδοδερμικά στο αντιβράχιο του παιδιού και προκαλεί μια μικρή φουσκαλίτσα που υποχωρεί 1-2 ώρες μετά.

Το αποτέλεσμα “διαβάζεται” μέσα σε 48 έως 72 ώρες:
-εάν δεν εμφανιστεί τίποτα το τεστ θεωρείται αρνητικό (άρα φυσιολογικό)
-εάν η περιοχή όπου έγινε η ένεση κοκκινίσει έντονα (σαν τσίμπημα από κουνούπι) και εμφανιστεί έπαρμα (εξόγκωμα) διαμέτρου 8-10 χιλιοστών τότε το τεστ είναι θετικό και ο παιδίατρος θα αποφασίσει για τις περαιτέρω κινήσεις (ακτινογραφία θώρακα κτλ)».
Υγειονομική βόμβα
Ήρθε λοιπόν η κατάσταση και το Νοσοκομείο Τρικάλων, όπως και άλλα Νοσοκομεία δηλώνουν αδυναμία να συνεχίσουν την εφαρμογή της συγκεκριμένης ιατρικής φροντίδας. Αποτέλεσμα αυτού όπως επισήμανε και ο κ. Λαμπρούλης θα είναι να υποχρεωθούν να καλύψουν τη δαπάνη οι γονείς όσων παιδιών διαθέτουν χρήματα. Τα υπόλοιπα τι θα γίνουν; Θα είναι εκτεθειμένα στη φυματίωση σε μια περίοδο μάλιστα που η νόσος θερίζει εξαιτίας των πολλών κρουσμάτων μεταξύ των μεταναστών.
Ας πάψουν λοιπόν κάποιοι την καυχώνται για πλεονάσματα και ευρωπαϊκά προγράμματα και να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα άμεσα. Κάθε πολίτης και φορέας έχει υποχρέωση να ενεργοποιηθεί στην κατεύθυνση υπεράσπισης των κοινωνικών δικαιωμάτων, όπως της υγείας, της παιδείας, της ενέργειας, των υποδομών. Φυσικά δεν είναι το μόνο πρόβλημα παρά μια σταγόνα στον ωκεανό. Αλλά τουλάχιστον με τις ζωές και την υγεία των μικρών παιδιών δεν δικαιούται να παίζει κανείς!

Λ.Τ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου