Δευτέρα 2 Φεβρουαρίου 2009

Σαπουνόπερα
για αυτοδυναμία

Του Λάζαρου Τσουμένη
Η μεθόδευση της Νέας Δημοκρατίας να ισχύσει ο νέος εκλογικός νόμος από τις επόμενες εκλογές και όχι από τις μεθεπόμενες, προκειμένου να εξασφαλίσει το πρώτο κόμμα το μπόνους των 50 εδρών αποσκοπεί σε μια πλασματική αυτοδυναμία. Επικαλείται μάλιστα η κυβέρνηση με δηλώσεις κορυφαίων στελεχών την ανάγκη να υπάρξει ομαλή και απρόσκοπτη διακυβέρνηση της χώρας μετά τη διεξαγωγή των εκλογών, λαμβάνοντας προφανώς υπό τις παρούσες συνθήκες ως δεδομένη την αδυναμία επίτευξης αυτοδυναμίας εν μέσω όξυνσης της οικονομικής κρίσης.

Από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ η πρόταση απορρίφθηκε ασυζητητί και καλώς έπραξε η αξιωματική αντιπολίτευση σεβόμενη όπως δήλωσε τους θεσμούς, της διενέργειας δηλαδή των προσεχών εκλογών με τον ισχύοντα εκλογικό νόμο, όπως προβλέπεται από την κείμενη νομοθεσία. Επίσπευση ισχύος του νόμου Παυλόπουλου προϋποθέτει τη συμφωνία τουλάχιστον 200 βουλευτών, ήτοι πρέπει να υπάρξει κοινή γραμμή Ν.Δ και ΠΑΣΟΚ. Εύλογο θεωρείται ότι το ΠΑΣΟΚ δεν «τσίμπησε» ευελπιστώντας στην αυτοδυναμία, διαφορετικά θα ήταν υποχρεωμένο να αποδεχθεί μια ανοικτή συνεργασία που θα του στοίχιζε και εκλογικά.

Περισσότερο ενδείκνυται η πρόταση για να οδηγηθούμε σε πολιτικά συμπεράσματα. Πρωταρχικής σημασίας το γεγονός ότι για πρώτη φορά επισήμως η κυβέρνηση αποδέχεται την περίπτωση πρόωρων εκλογών και εξίσου σοβαρό ότι φοβάται την περίπτωση που βγει αποδυναμωμένη η ίδια και το ΠΑΣΟΚ από τις κάλπες, έτσι ώστε να είναι αναπόφευκτη η επιδίωξη μιας μετεκλογικής συνεργασίας. Έχοντας αυτό κατά νου σπεύδει εκ των προτέρων να προλειάνει το έδαφος ώστε να υποκλέψει τις έδρες για το πρώτο κόμμα, είτε είναι η ίδια (όπως εκτιμά), είτε το ΠΑΣΟΚ. Γι αυτό πετάει το δόλωμα μήπως και «τσιμπήσει» η αξιωματική αντιπολίτευση.

Αποδεικνύεται πάντως και μια νοοτροπία διατήρησης του δικομματικού συστήματος εξουσίας, με τεχνητά μέσα και με όποιο τίμημα είναι δυνατό να αποβεί σε βάρος των σχεδιασμών για διεύρυνση των πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων που έχουν τη δυνατότητα πρόσβασης στην εξουσία. Προφανώς η Νέα Δημοκρατία δεν είναι δυνατό να το αγνοεί. Στην περίπτωση λοιπόν που δεν ισχύσει ο νόμος Παυλόπουλου και δεν επιτευχθεί αυτοδυναμία, τι ακριβώς σχεδιάζει να πράξει η κυβερνώσα παράταξη;

Τι είναι εκείνο που τη φοβίζει, τι θέλει να αποφύγει και αγχώνεται με το στόχο της αυτοδυναμίας παραπέμποντας σε σπαραξικάρδιες σαπουνόπερες; Από την απάντηση στο ερώτημα θα εξαρτηθεί και το πρόγραμμα που έχει κατά νου η κυβέρνηση στο δρόμο για τις κάλπες, όπου οι δημοσκοπήσεις της δίνουν μια σταδιακή ανάκτηση της επιρροής αλλά το ΠΑΣΟΚ είναι εκείνο που θα προσπαθήσει να πείσει με τον «αέρα» του πρώτου νικητή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου