Σάββατο 31 Ιανουαρίου 2009

Η Κυβέρνηση …καταψήφισε
τον προϋπολογισμό Αλογοσκούφη

Το καταφέραμε κι αυτό. Μέσα σε διάστημα κάτι παραπάνω του ενός μήνα προχωρήσαμε σε ριζική αναπροσαρμογή των βασικών στόχων πρόβλεψης του προϋπολογισμού, ως προς το ρυθμό ανάπτυξης, το έλλειμμα, την ανεργία και ουσιαστικά χαράξαμε μια καινούργια φιλοσοφική θεώρηση της οικονομίας την οποία όποιος την πρέσβευε σε τέτοιο βαθμό στα τέλη του προηγούμενου έτους θα κινδύνευε με κλείσιμο σε τρελάδικο! Εμείς όμως το κατορθώσαμε και όσο κι αν φέρει την κύρια ευθύνη η κυβέρνηση, γεγονός είναι ότι το μάρμαρο θα το πληρώσουμε εμείς οι κοινοί θνητοί, οπότε κάθε διάθεση κριτικής ενδείκνυται.

Σημασία έχει ότι πέρα από τα επτά δισ. ευρώ που προέβλεπε ο προϋπολογισμός, θα κληθούμε να πληρώσουμε και το τέλος ακίνητης περιουσίας αλλά παρόλα αυτά το κράτος μας θα είναι στο τέλος του έτους φτωχότερο αφού η ανάπτυξη θα αγγίξει τα όρια της ύφεσης, το έλλειμμα του τρέχοντος προϋπολογισμού θα αυξηθεί σε 3,7%, δηλαδή πάνω από την κόκκινη γραμμή της επιτήρησης και η ανεργία θα καλπάσει στο 8%. Οι νέοι άνεργοι θα προέλθουν κυρίως από τον βιομηχανικό τομέα, τον κατασκευαστικό – οικοδομών, τον τουρισμό και υπολογίζονται να φθάσουν στις 100.000 άτομα με οριακό σημείο κινδύνου τον ερχόμενο Απρίλιο (ήδη τον Ιανουάριο είχαμε 1.548 νέους ανέργους).

Παρά τις δυσοίωνες προοπτικές η κυβέρνηση δεν δείχνει να «μασάει» και είναι έτοιμη να ρισκάρει την επιτήρηση λόγω του αυξημένου κρατικού ελλείμματος, με τις πλάτες άλλων οκτώ χωρών που θα υπερβούν το όριο. Οπότε και να βγούμε από την κρίση σε ορίζοντα διετίας θα έχουμε διαιώνιση της λιτότητας καθώς θα κληθεί ο λαός να «σφίξει το ζωνάρι» μέχρι να ξαναβγούμε από την… επιτήρηση. Ζωή να έχουμε να το διασκεδάζουμε και λίγο γιατί αν τα παίρναμε όλα τοις μετρητοίς θα πιστεύαμε και τους μηδενικούς προϋπολογισμούς που σχεδίαζε ο κ. Αλογοσκούφης για το 2010, αλλά τώρα πήγαν στον… αγύριστο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου