Πέμπτη 29 Ιανουαρίου 2009

Ο αφελληνισμός
του ποδοσφαίρου μας


Του Λάζαρου Τσουμένη


Με το συντριπτικό των σαράντα τεσσάρων ψηφοδελτίων υπέρ επικράτησε στις εκλογές της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας η παράταξη του Σοφοκλή Πιλάβιου, έναντι ένδεκα του συνδυασμού του Βίκτωρα Μητρόπουλου ο οποίος κατήγγειλε νοθεία, δηλώνοντας ότι «πριν αρχίσουν οι εκλογές κάποιοι είχαν τσακίσει τα ψηφοδέλτια για να δουν ποιος ψηφίζει τι». Ουσιαστικός νικητής της εκλογικής διαδικασίας είναι ο απερχόμενος πρόεδρος Βασίλης Γκαγκάτσης για τον οποίο ελπίζουμε να μην επιφυλάσσει για τον εαυτό του τον ρόλο «σκιώδους προέδρου», αλλά να αφήσει τον διάδοχό του να προχωρήσει στις άμεσες προτεραιότητες.
Η κατάσταση στο ελληνικό ποδόσφαιρο κάθε άλλο παρά είναι η καλύτερη αφού οι Ενώσεις αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα, η υποδομή έχει καταστεί απαρχαιωμένη, η βία διασύρει το λαοφιλές άθλημα και η διαιτησία διαπράττει παιδαριώδη σφάλματα. Ουσιαστικά το άθλημα έχει χάσει την αξιοπιστία του και αποτελεί χαρακτηριστική ένδειξη το γεγονός ότι το γκολ που σημείωσε ο Κωνσταντινίδης του Πανσερραϊκού την Κυριακή στη Λάρισα ήταν το μοναδικό που προήλθε από Έλληνα ποδοσφαιριστή σε σύνολο 14 τερμάτων στη Σούπερ λίγκα.
Στη Λάρισα, την πάλαι ποτέ ένδοξη ομάδα του Βουτυρίτσα, του Βαλαώρα, του Καραπιάλη και τόσων άλλων ταλέντων, κανείς δεν επικαλείται πλέον το φυτώριο του θεσσαλικού κάμπου αφού ο μοναδικός βασικός Λαρισαίος είναι ο Κώτσης (ο αδελφός του αγωνιζόταν προ ετών στα «Τρίκαλα») και σποραδικά παίζει και κάποιος δεύτερος. Το ποδόσφαιρο, κάτω από τις υπάρχουσες συνθήκες, στην ελληνική περιφέρεια αργοπεθαίνει, καθώς οι μεγάλοι σύλλογοι με τη στόφα των ανωνύμων εταιρειών αντί για τα ταλέντα η ανάδειξη των οποίων κοστίζει χρόνο και χρήμα, προτιμούν πιο ώριμους παίκτες από τις φθηνότερες ποδοσφαιρικές αγορές.
Λογικά σκεπτόμενοι δεν αναμένουμε ότι με τις εκλογές στην ΕΠΟ και τη νέα διοίκηση θα αλλάξουν σπουδαία πράγματα. Το άρμα της τα τελευταία χρόνια σέρνεται όλο και περισσότερο πίσω από τους οικονομικά ισχυρούς ποδοσφαιρικούς παράγοντες. Τουλάχιστον ας διαιωνίσουν την αίγλη της κατάκτησης του Euro 2004, διασώζοντας τις ρίζες της ελληνικής ποδοσφαιρικής ταυτότητας και τα ταλέντα της.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου