Παρασκευή 30 Ιανουαρίου 2009


Στεγνώνουν από ρευστό
οι επιχειρήσεις


Το κλείσιμο της στρόφιγγας του τραπεζικού δανεισμού επιχειρείται να εμφανιστεί από την Τράπεζα της Ελλάδος με τη στατιστική ορολογία ως «περαιτέρω επιβράδυνση του ρυθμού χρηματοδότησης προς το σύνολο των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών». Το γεγονός ότι την ίδια ώρα εκατοντάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν το φάσμα της χρεοκοπίας λόγω της έλλειψης ρευστότητας, η κατανάλωση έχει συρρικνωθεί και τα νοικοκυριά περιορίζονται στις απολύτως απαραίτητες αγορές δεν είναι προφανώς μετρήσιμο στοιχείο για τη στατιστική.

Επιχειρούν κάποιοι και πρωτίστως η κυβέρνηση για την επιβράδυνση της οικονομίας, η οποία σύμφωνα με διεθνείς οικονομικούς οργανισμούς θα φθάσει στα επίπεδα της ύφεσης, να μεταθέσει τις ευθύνες στη διεθνή χρηματοπιστωτική κρίση και να αποσείσει τις επιπτώσεις από τους λανθασμένους χειρισμούς της. Μόλις προχθές ο διοικητής της Τράπεζας Ελλάδος κ. Προβόπουλος καλούσε τις ελληνικές τράπεζες να μη μεταφέρουν κονδύλια από την κρατική ενίσχυση στις Βαλκανικές χώρες, όπου αναπτύσσουν θυγατρικές επιχειρήσεις χρηματοπιστωτικού χαρακτήρα. Και ποιος θα τις εμποδίσει να το πράξουν;

Ουσιαστικά η κύρια ευθύνη για ότι συμβεί στην ελληνική οικονομία θα βαραίνει την κυβέρνηση η οποία «έκλεισε τα αυτιά της» στις παραινέσεις παραγόντων της αγοράς για απευθείας ενίσχυση των επιχειρήσεων και των ασθενέστερων τάξεων αντί να χορηγηθεί εξ ολοκλήρου το «πακέτο» των 28 δισ. ευρώ στις Τράπεζες. Μέχρι στιγμής μόνο ορισμένες Τράπεζες (Εθνική, Alpha, Πειραιώς) έχουν συμμετάσχει ενεργά στην ένταση παροχής ρευστότητας προς την αγορά και ο μήνας που έρχεται, ο Φεβρουάριος θα είναι το καθοριστικό τεστ για τη βιωσιμότητα του μέτρου.

Αν και πάλι έχουμε πρόβλημα, αν δεν ενταθεί ο ρυθμός ενίσχυσης της ρευστότητα προς τις Μικρές και Πολύ Μικρές Επιχειρήσεις τότε θα ζήσουμε δράματα σε επίπεδο επιχειρηματιών και εργαζομένων. Ας μη σπεύδει συνεπώς κανένας να αναζητήσει τα όποια θετικά στοιχεία, ιδίως τώρα που η πραγματική οικονομία πορεύεται επί ξυρού ακμής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου