Τετάρτη 7 Ιανουαρίου 2009

Ανασχηματισμός με ίδια πολιτική;



Ο αναμενόμενος ανασχηματισμός της κυβέρνησης πέρασε χθες το κατώφλι της υλοποίησής του αφήνοντας ανάμικτες εντυπώσεις. Θετικές από μια πλευρά αφού ο πρωθυπουργός επιχείρησε να ανατρέψει την ασφυκτική λαϊκή δυσαρέσκεια θυσιάζοντας τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας κ. Αλογοσκούφη και τοποθετώντας στη θέση του έναν άνθρωπο της αγοράς όπως είναι ο κ. Παπαθανασίου, και αρνητικές από την άλλη αφού αφήνει εκτεθειμένα τα νώτα του προς τους Ευρωπαίους όπου αποκόπτεται ως ένα βαθμό από τις διασυνδέσεις του απερχόμενου υπουργού. Ουσιαστικά το κλειδί του συγκεκριμένου υπουργείου βρίσκεται στην οικονομική πολιτική που θα εφαρμοστεί τούτη τη δύσκολη περίοδο και δεν νομίζουμε ότι προς την κατεύθυνση αυτή θα υπάρξουν αισθητές περιπτώσεις διαφοροποίησης.
Αξιοπρόσεκτη μετακίνηση θεωρείται και τη τοποθέτηση του κ. Σπηλιωτόπουλου στο υπουργείο Παιδείας με τους υφιστάμενους υφυπουργούς ενώ απομακρύνεται ο κ. Στυλιανίδης σε μια κίνηση που προϊδεάζει ότι ο κ. Καραμανλής επιθυμεί να διαμορφώσει ένα περισσότερο οικείο πρόσωπο προς τη νεολαία και τους φορείς που την πλαισιώνουν, να τους προσεγγίσει και να φέρει σε πέρας τον διάλογο τουλάχιστον για την διαδικασία εισόδου των νέων στα Πανεπιστήμια. Προκάλεσε πάντως κάποια έκπληξη η απομάκρυνση του κ Στυλιανίδη ειδικά στους κυβερνητικούς κύκλους οι οποίοι τον θεωρούσαν επιτυχημένο γιατί κατάφερε έστω και με αντιδράσεις να εφαρμοστεί η μεταρρύθμιση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, φαίνεται όμως πως τα τελευταία γεγονότα του πριόνισαν την καρέκλα.
Υπό άλλες συνθήκες, εάν δηλαδή είχαμε έναν πιο ήπιας μορφής ανασχηματισμό τα πρόσωπα της ημέρας θα ήταν ο κ. Λιάπης που απομακρύνεται, ο κ. Δένδιας (βουλευτής Κέρκυρας) που αναλαμβάνει το Δικαιοσύνης, ο κ. Χατζηγάκης που μετακινείται στο Αγροτικής Ανάπτυξης και ο κ. Σαμαράς, που επανέρχεται σε κυβέρνηση μετά από μια 15ετία, με το δημοφιλές υπουργείο Πολιτισμού. Αυτές σε γενικές γραμμές είναι οι αλλαγές κλειδιά με τις οποίες η Νέα Δημοκρατία θα επιχειρήσει να ανακτήσει το χαμένο έδαφος.
Προδιαθέτουν πάντως και για το τοπίο που στήνεται για την επόμενη μέρα αν λύσουμε κάποιους θεατούς και αθέατους γρίφους ειδικά σε ότι αφορά τους συσχετισμούς δυνάμεων που διαμορφώνονται.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου