Σάββατο 4 Φεβρουαρίου 2012

Στο παρά 5΄στη Χάγη για τη σφαγή Διστόμου






Του Λάζαρου Τσουμένη

Δημοσιεύθηκε στις 13.01.2011



Κυριολεκτικά στο παρά πέντε η ελληνική κυβέρνηση αποφάσισε να ασκήσει παρέμβαση στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης στην προσφυγή της Γερμανίας που στρέφεται κατά της απόφασης του Ανωτάτου Δικαστηρίου της Ιταλίας το οποίο είχε δικαιώσει τους συγγενείς των 228 θυμάτων στη σφαγή του Διστόμου. Η γερμανική προσφυγή θα εκδικαστεί τον Ιούνιο του 2011, αλλά το δικαίωμα άσκησης παρέμβασης εξέπνεε σε δύο ημέρες, δηλαδή στις 14 Ιανουαρίου. Αξίζει να σημειωθεί ότι με την απόφαση του ιταλικού δικαστηρίου κρίθηκε νόμιμη η κατάσχεση ακινήτου γερμανικής ιδιοκτησίας στη Φλωρεντία προκειμένου να καταβληθεί μέρος του ποσού που είχε επιδικαστεί από τα ελληνικά δικαστήρια στους συγγενείς των θυμάτων, καθώς η Γερμανία οφείλει να καταθέσει για τα θύματα ποσό 25 εκατ. ευρώ με τους νόμιμους τόκους από το 1997.
Το πρόβλημα της προσφυγής στην ιταλική δικαιοσύνη, έγκειτο στο γεγονός ότι τα θύματα του Διστόμου παρά της δικαίωσή τους από την ελληνική Δικαιοσύνη δεν κατάφεραν να προβούν σε κατάσχεση γερμανικών ακινήτων στην Αθήνα, καθώς για ακατανόητους λόγους δεν υπήρξε προηγουμένως η συγκατάθεση δύο Ελλήνων υπουργών Δικαιοσύνης, του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας, όπως απαιτούσε η δικονομία.
Έπρεπε λοιπόν να φθάσουμε δύο μέρες πριν χαθεί οριστικά η υπόθεση για τους Έλληνες για να αποφασίσει η κυβέρνηση να συνδράμει τη δικαστική διαδικασία. Τουλάχιστον έτσι θα μπορέσουν να σώσουν τα προσχήματα διότι η ουσία της υπόθεσης είναι ότι το κράτος δίνει από ετών την εντύπωση πως έχει παραιτηθεί από τις τεράστιες υποχρεώσεις που έχει το γερμανικό κράτος απέναντι στον ελληνικό λαό, συμπεριλαμβανομένου του κατοχικού δανείου. Κυρίως όμως η κατάληξη της απόφασης, που ευελπιστούμε να δικαιώσει και πάλι τους συμπατριώτες μας, θα αποτελέσει μια ηθική δικαίωση και ένα ισχυρό πλήγμα απέναντι στη ναζιστική θηριωδία το τίμημα της οποίας και ο Νομός Τρικάλων πλήρωσε πολύ ακριβά σε ανθρώπινες ζωές και περιουσίες που παραδόθηκαν στις φλόγες από την εκδικητική μανία των κατακτητών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου