Τρίτη 2 Νοεμβρίου 2010

Στα βήματα του Φειδιππίδη


Του Λάζαρου Τσουμένη

Δημοσιεύτηκε στις 31.10.2010

Άνθρωποι από όλες τις γωνιές του πλανήτη έδωσαν το ραντεβού τους σήμερα το πρωί στον Διεθνή Μαραθώνιο της Αθήνας για να τιμήσουν την επέτειο των 2500 χρόνων από την ηρωική προσπάθεια του Φειδιππίδη να μεταφέρει το μήνυμα της έκβασης για τη Μάχη του Μαραθώνα. Αφήνοντας την τελευταία του πνοή ο αγγελιοφόρος της μυθικής νίκης κατέστη ουσιαστικά το σπουδαιότερη σύμβολο της Ειρήνης. Κάτι που αποκτά βαρύ νόημα και στην εποχή μας που απειλείται από πολεμοκάπηλους όσο και τότε στις αρχές της δεκαετίας του ’60, όταν ο Γρηγόρης Λαμπράκης, ο Έλληνας βαλκανιονίκης που βάδισε στα ίχνη της ειρηνικής συνύπαρξης των λαών έπεσε τον Μάιο του 1963 στη Θεσσαλονίκη λαβωμένος από το βαρύ κτύπημα του παρακρατικού μηχανισμού και των ξένων μυστικών υπηρεσιών.
Ο γιορταστικός τόνος που δόθηκε στον αγώνα έχει προσελκύσει τα μεγαλύτερα ονόματα του αθλήματος και σημαντικές προσωπικότητες από υπουργούς μέχρι πρίγκιπες που ενδιαφέρονται πρωτίστως να αποδώσουν φόρο τιμής στους πρωτοπόρους του θεσμού καθώς φημίζεται για τους πιο φανατικούς φίλους. Ανάμεσα στους 12.500 δρομείς δεν ήταν δυνατό να μην παρίστανται οι Τρικαλινοί μαραθωνοδρόμοι και δρομείς μεγάλων αποστάσεων οι οποίοι αποτελούν τα τελευταία χρόνια έναν αξιόπιστο και αθόρυβο πρεσβευτή του κλασικού αθλητισμού της πόλης. Ούτε λίγο, ούτε πολύ συνολικά 93 Τρικαλινοί από το Σύλλογο Δρομέων θα δώσουν το παρόν και από αυτούς οι 69 θα τρέξουν στη μαραθώνια διαδρομή των 42.185 μέτρων και οι άλλοι στις παράλληλες διαδρομές των 5.000 και 10.000 χιλιομέτρων.
Εξίσου σημαντικό με τη διοργάνωση είναι το μήνυμα που θα βγει από την εκδήλωση, κυρίως επειδή αποκτά πολλαπλή διάσταση: από το μήνυμα της υπεροχής του πνεύματος της αθηναϊκής δημοκρατίας απέναντι στη στρατιωτική υπεροπλία του Δαρείου, μέχρι την προβολή που εξασφαλίζει η χώρα σε πολιτιστικό και τουριστικό περιεχόμενο, αλλά και την αναγκαιότητα της άθλησης στην καθημερινή ζωή.

1 σχόλιο:

  1. ..ήμουν κι εγώ εκεί , το χάρηκα πρώτη φορά τοσο πολύ (κι ας μας τσάκισε ή ζέστη όλους)με 12500 συμμετέχοντες στην κλασσική μαραθώνια διαδρομή , γιατί οι υπόλοιποι αγώνες τέτοιοι των 42,195 δεν ειν΄μαραθώνιοι , ειναι Παριζιάνιοι , Βερολινέζιοι , Μαδριλένιοι κλπ κλπ , όπου αυτοί διεξάγονται ...ΜΑΡΑΘΩΝΙΟΣ ΕΙΝ΄ ΕΝΑΣ ΜΟΝΟ ! Αυτός του Αθηναίου οπλίτη που το 480 π.χ. έστειλε το μύνημα της Νικης ,και της ειρήνης ,μετά ! !!! Το σημαντικότερο όλλων... το σύνθημα της προσπάθειας και το σύμβολο της ειρήνης΄
    Άντε και παντα περισσότεροι δρομεις και περιπατητές {στο δυναμικό βάδισμα )στη μνήμη του ειρηνιστή Γ. Λαμπράκη αδέρφια μου Τρικαλινοί !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή