Τετάρτη 8 Σεπτεμβρίου 2010

«Λουκέτο» στα «Ελληνικά Γράμματα»



Του Λάζαρου Τσουμένη

Δημοσιεύτηκε στις 7.09.2010

Το «λουκέτο» που έβαλε ένας από τους γνωστούς εκδοτικούς οίκους της χώρας μας όπως είναι τα «Ελληνικά Γράμματα» ξάφνιασε κυρίως γιατί πρόκειται για μια από τις εταιρείες που ανήκουν στον Δημοσιογραφικό Οργανισμό Λαμπράκη με αξιόλογη παρουσία στη λογοτεχνία, στα δοκίμια, στα μαθητικά εγχειρίδια και με σημαντικά ονόματα συγγραφέων σε κάθε ειδικότητα. Κατά μια εκτίμηση θα μπορούσε να θεωρηθεί προμήνυμα των επικείμενων εξελίξεων στις εκδοτικές μορφές όπου τείνει να επιταχύνει την είσοδό της η νέα τεχνολογία σε ψηφιακή μορφή, με ανεξάντλητες δυνατότητες και ανάλογη μείωση του κόστους.
Περισσότερο όμως η περίπτωση ανάγεται στις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης η οποία πλήττει σχεδόν όλους τους χώρους επιφέροντας μείωση του κύκλου εργασιών εξαιτίας περιορισμού της κατανάλωσης και αντίστοιχα επιδρά αρνητικά στη σχέση κέρδους – ζημιών. Είδε το φως της δημοσιότητας μια πληροφορία σύμφωνα με την οποία στην αγορά γίνεται λόγος για οκταψήφιο νούμερο ζημιών ενώ ο αριθμός των απολυμένων προσεγγίζει τους 100. Ήδη οι εργαζόμενοι συγκρότησαν πενταμελή επιτροπή μέσα από ευρεία συνέλευση στην οποία τόνισαν ότι με το κλείσιμο της εταιρείας «ακυρώνεται μια ιστορία 53 χρόνων στον εκδοτικό χώρο, τον πολιτισμό και στην επαφή των Ελλήνων με σημαντικούς συγγραφείς και ιδέες, πετιούνται στο δρόμο συγγραφείς, μεταφραστές, επιμελητές, τυπογράφοι κ.ά.». Ήδη πραγματοποίησαν την πρώτη –μαζική- διαμαρτυρία κατά την Έκθεση Βιβλίου στο Ζάππειο και δεν πρόκειται να μείνουν με σταυρωμένα χέρια.
Το ζήτημα είναι ότι οι Εκδόσεις δέχονται ένα ακόμα πλήγμα, μετά το «λουκέτο» στον «Ελεύθερο Τύπο», που προϊδεάζει για όσα επέρχονται όχι μόνο στον συγκεκριμένο χώρο αλλά και ευρύτερα. Μέσα από το βυθό της ύφεσης που οδηγούν τα μέτρα του μνημονίου αναδύονται συντρίμμια και δράματα τα οποία θα κοστίσουν πολύ ακριβά σ’ αυτόν τον τόπο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου