Τετάρτη 22 Σεπτεμβρίου 2010

Πρωτοσέλιδο σε μαύρο φόντο





Του Λάζαρου Τσουμένη

Δημοσιεύτηκε στις 21.09.2010

Εκεί που τα Τρίκαλα είχαν κάτι χρόνια να γίνουν πρωτοσέλιδο στα αθηναϊκά μέσα ενημέρωσης, ήρθε η καταγγελία του Α.Ο. Τρίκαλα για απόπειρα δωροδοκίας σε βάρος του τερματοφύλακα στο ματς με τον Λεβαδειακό, να επισκιάσει τη γενικότερη θεματολογία. Λίγο έλλειψε, αν δεν υπήρχε η συνέντευξη του Σαμαρά και η απεργία των φορτηγατζήδων, ακόμα και πρώτο θέμα θα το βλέπαμε.
Από και πέρα όμως το πρόβλημα δεν έγκειται στην αξιολόγηση μιας είδησης, αλλά στα αποδεικτικά στοιχεία που είναι απαραίτητα να τη «δέσουν», τα πρόσωπα που θα είναι δυνατό να εμπλέξει και τις προεκτάσεις που θα προκαλέσει. Εάν αυτό συμβεί, εναπόκειται πλέον στην αστυνομική και δικαστική διερεύνηση να διαπιστωθούν οι ρόλοι και ο βαθμός εμπλοκής του καθενός, μέσα από την προκαταρκτική διαδικασία, σε κάθε περίπτωση τα ερωτηματικά πρέπει να λάβουν ξεκάθαρες και αντικειμενικές απαντήσεις.
Όποια πάντως και αν είναι η εξέλιξη, η γενικότερη κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στο ελληνικό ποδόσφαιρο δεν ανήκει στη δικαιοδοσία ούτε της αστυνομίας, ούτε της δικαιοσύνης τουλάχιστον σε πρωταρχικό βαθμό. Όταν η Πολιτεία επιτρέπει να έχει μετατραπεί το ποδόσφαιρο σε βασίλειο του τζόγου, τα πρωταθλήματα και οι ποδοσφαιριστές να εκλαμβάνονται ως ορολογίες αντίστοιχες του ιπποδρόμου, όταν υπάρχουν τόσο έντονες διαμαρτυρίες για διαιτησίες από τους πρώτους αγώνες της Super League δεν είναι δύσκολο να εξηγήσουμε την κατάσταση της γενικότερης αμφισβήτησης που έχει προκύψει. Αλλά σε άλλες χώρες, όπως η Ιταλία λαμβάνονται μέτρα, δεν δίστασαν να στείλουν μεγάλες ομάδες στην κατώτερη κατηγορία, στην Ελλάδα, όπου πολλά καταπίνονται αμάσητα, να θυμίσουμε ότι μόνο ο Ηρακλής υποβιβάστηκε για τη «δωροδοκία των λουλουδιών» το 1980. Όσα προαναφέραμε βέβαια δεν προδικάζουμε ότι όλα έχουν ντε φάκτο ισχύ στην περίπτωση του Λεβαδειακού, τουλάχιστον πριν διατυπωθεί η αδέκαστη κρίση της δικαιοσύνης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου