Δευτέρα 6 Σεπτεμβρίου 2010

Απολαυστικός Αριστοφάνης




Του Λάζαρου Τσουμένη

4.09.2010

Το βράδυ της Πέμπτης έπεσε η αυλαία στην κωμωδία του Αριστοφάνη «Γυναίκες στην εξουσία» Εκκλησιάζουσες που παρουσίασε τους καλοκαιρινούς μήνες το Δημοτικό Θέατρο Τρικάλων. Μια απολαυστική και ευδιάθετη παράσταση, πλημμυρισμένη από το χειμαρρώδες κέφι που κυριαρχούσε στις ερμηνείες των ηθοποιών χάρισε στους θεατές μια ευχάριστη βραδιά. Ούτως ή άλλως μια νύχτα σε μια ήρεμη γωνιά της πόλης, δίπλα στις όχθες του Αγιαμονιώτη, (εκεί όπου παλιά οι νοικοκυρές έβρισκαν το ποτάμι ως φυσικό μαντάνι και οι πιτσιρικάδες τριγύριζαν ανακαλύπτοντας την υδρόβια ζωή), η ύπαρξη μιας θερινής θεατρικής στέγης αποτελεί θετική εξέλιξη. Κοντά σε αυτό και το σκηνικό που υψωνόταν κατακόρυφα στη μεταλλική σκάλα έδινε μια μη συμβατή διάσταση στην αντίληψη περί θεατρικού κώδικα, έτσι ώστε ένα κλασικό αριστούργημα του Αριστοφάνη να δένει με μια πιο κοντινή στη δική μας εποχή.
Μέσα από απροσδόκητες καταστάσεις, ανατρεπτικούς διαλόγους και ακραίες μεταμφιέσεις η παράσταση έδινε τη δυνατότητα στους ηθοποιούς να αυτοσχεδιάσουν προκειμένου να αναδείξουν το ταλέντο τους, καθώς οι ρόλοι απαιτούσαν ικανότητες εφάμιλλες επαγγελματιών υψηλού επιπέδου αλλά και στους θεατές να διεισδύσουν νοερά στις αριστοφανικές διαστάσεις που διανθίζουν και τη σήμερον ημέρα πάσης φύσεως μικρές και μεγάλες εξουσίες. Από την άνοδο στην ακμή και στην κατάπτωσή τους.
Οι συντελεστές του Δημοτικού θεάτρου είναι λίγο ή περισσότερο γνωστοί στο ευρύτερο κοινό. Εκείνο που αξίζει να επισημάνουμε είναι ότι το δέσιμο των ρόλων με τους ερμηνευτές ξεδιπλώνει το πηγαίο, αυθεντικό ταλέντο τους, ορισμένοι ηθοποιοί δεν έχουν τίποτα να ζηλέψουν από βαρύγδουπα ονόματα του θεάτρου. Αυτό αποτελεί και ένα επιπλέον κέρδος για τη θεατρική σκηνή της πόλης, η οποία ευελπιστούμε βήμα προς βήμα να ανοίξει περισσότερο σε ιδέες, να διευρυνθεί και να ανθοφορήσει για να γίνει το θέατρο πραγματικό κτήμα του λαού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου