Δευτέρα 11 Ιανουαρίου 2010

Πίσω από τα νούμερα, υπάρχουν άνθρωποι!

Του Λάζαρου Τσουμένη

Καλό το σκηνικό αλλά ολίγον τι ρετρό. Το είχαμε δει και επί των ημερών της αλήστου μνήμης κυβέρνησης Καραμανλή, όταν οι Βρυξέλλες ή το διεθνές νομισματικό ταμείο έθεταν επιτακτικά την ανάγκη λήψης διαρθρωτικών μέτρων μονίμου χαρακτήρα και οι υπουργοί έπιαναν τα ταμπούρια του Παπαφλέσσα σηκώνοντας μπαϊράκι, έτσι για να διασφαλίσουν και τη μάχη του ψηφοδελτίου. Έλα όμως που χρόνο με το χρόνο τα πράγματα χειροτερεύουν και οι κοινοτικοί επιμένουν να γίνουν όσα εκείνοι θέτουν ως στόχο ανεξαρτήτως αν η εφαρμογή τους θα αποτελέσει καταστροφή για εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους!

Όπως φαίνεται τώρα με τα ελλείμματα και το δημόσιο χρέος βρήκαν τη «χρυσή ευκαιρία» και παίρνουν τη μεγάλη ρεβάνς. Μέσα σε διάστημα μιας ημέρας ήρθαν, είδαν και απήλθαν αφού έθεσαν προς εξέταση ακόμα πιο σκληρά μέτρα όπως η μείωση των συντάξεων και η αύξηση των ορίων ηλικίας για συνταξιοδότηση. Θεωρούν μάλιστα πως μπορούν να υποχρεώσουν τους συνταξιούχους να ζουν με ανώτατο όριο τα 720 ευρώ αλλά δεν μας λέει κανείς αν οι εισφορές που κατατέθηκαν επί δεκαετίες αντιστοιχούν πράγματι στο ποσό αυτό ή σε πολύ μεγαλύτερο, όπως και με ποιο τρόπο θα αποτραπεί η αιμορραγία των εισφορών που ξεπέρασε το 2009 το αστρονομικό ποσό των 8,5 δισ. ευρώ.

Ούτε κουβέντα για τις καταθέσεις των ασφαλιστικών ταμείων που ήταν άτοκες στην Τράπεζα Ελλάδος από όπου κάποιοι τις φυγάδευσαν για λογαριασμό τους στην Ελβετία για να τις μετατρέψουν σε πολυτελείς βίλες. Ούτε νύξη για την αυξανόμενη ανεργία που ξεπέρασε ήδη τα 850.000 άτομα και όλα δείχνουν πως είναι θέμα χρόνου να φθάσουμε το ένα εκατομμύριο ανέργους. Με ποιο σκεπτικό λοιπόν πρέπει να προταχθεί η μείωση πάση θυσία των ελλειμμάτων χωρίς να λαμβάνεται πρόνοια για την ανάκαμψη της οικονομίας, την αύξηση της απασχόλησης και κατ’ επέκταση της κατανάλωσης; Οι τεχνοκράτες που δίνουν συμβουλές και κάποιες κυβερνήσεις που τους κάνουν… ευαγγέλιο, καλό είναι να δουν λίγο πέρα από τα ψυχρά νούμερα, εκεί όπου η πραγματικότητα έρχεται αντιμέτωπη με ανθρώπινα δράματα και καταστάσεις εξαθλίωσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου