Τρίτη 26 Ιανουαρίου 2010





Οι νέες τεχνολογίες κτήμα του πολίτη

Του Λάζαρου Τσουμένη



Με το σκεπτικό ότι οι εξελίξεις της σύγχρονης τεχνολογίας θα πρέπει να γίνουν κτήμα του λαού, εκτιμούμε ότι η τοπική αυτοδιοίκηση πρέπει κάποια στιγμή να εγκαταλείψει τα σχέδια επί χάρτου και τις επιφανειακές εφαρμογές που έχουν υψηλό κόστος και ελάχιστη πρακτική ωφέλεια και να επανασχεδιάσει τη στρατηγική της. Απώτερος σκοπός που θα έχει και ουσιαστικά αποτελέσματα πρέπει να είναι η ενσωμάτωση των τεχνολογιών, της κινητής τηλεφωνίας και του διαδικτύου στην τρέχουσα καθημερινότητα ώστε να εξασφαλίζεται αποδοτικότερη λειτουργία και κατ’ επέκταση καλύτερη ποιότητα ζωής για τους κατοίκους.
Ας μη θεωρούν κάποιοι ιθύνοντες ότι έχουν λησμονηθεί οι εξαγγελίες που συνόδευσαν την εγκατάσταση των ευρυζωνικών υπηρεσιών στα Τρίκαλα, μια υπόθεση με ακριβό κόστος από την οποία θα ανέμενε κανείς πολλά περισσότερα από το να συνδέονται οι υπολογιστές ορισμένων περιοχών με το διαδίκτυο. Παρονομαστής του όλου σχεδιασμού θα έπρεπε να είναι οι δημοτικές και κρατικές υπηρεσίες κοινής ωφέλειας οι οποίες θα μπορούσαν να διευκολύνουν το δικό τους έργο αλλά και τη ζωή των συμπολιτών εφόσον υιοθετούσαν σύγχρονες εφαρμογές όπως της ενημέρωσης πάνω σε τρέχοντα ζητήματα, σχέδια και έργα ανάπτυξής τους αλλά και πληροφόρησης πάνω στους τρέχοντες λογαριασμούς και στη διεκπεραίωσή τους.
Να θέσουμε ένα πρακτικό ζήτημα. Στις περιπτώσεις που επίκειται έκτακτη διακοπή στην παροχή ηλεκτρικού ρεύματος, ή υδροδότησης ή όποιας άλλης επείγουσας ανάγκης (έκτακτα καιρικά φαινόμενα, έναρξη πυρκαγιών, σεισμικής δραστηριότητας, κυκλοφοριακών προβλημάτων), θα διευκόλυνε εάν ο καταναλωτής ενημερωνόταν με ένα SMS ή e-mail εγκαίρως ώστε να λάβει τα μέτρα του και να προστατευθεί από την έκθεση του ιδίου ή ευπαθών ατόμων σε κίνδυνο.
Κατά την άποψή μας αυτή είναι η μελλοντική αποστολή των νέων τεχνολογιών, μέσα από χρηστικές διαδικασίες να ενσωματωθούν στην καθημερινότητα οπότε θα καταστεί εφικτή η παραπέρα εξέλιξή τους. Θεωρούμε ότι παραπέρα κινήσεις στην κατεύθυνση αυτή είναι εφικτές και θα αποδώσουν σε αμφίδρομη βάση προς όφελος τόσο των τομέων παροχής υπηρεσιών όσο και της απλούστευσης στη ζωή των συμπολιτών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου