Τρίτη 29 Ιουνίου 2010

Από τα αρτεσιανά στα εμφιαλωμένα…

Του Λάζαρου Τσουμένη

17.05.2009
Σε σειρά δημοσιευμάτων στην «Έρευνα» ο συμπολίτης ερευνητής Νεκτάριος Κατσόγιαννος έκανε μια ενδελεχή παρουσίαση ενός από τα τρία καλά για τα οποία φημίζονταν τα Τρίκαλα. Τις βρύσες που έφερναν στην επιφάνεια τον κρυστάλλινο λευκό χρυσό των αρτεσιανών κατευθείαν από τους υδροφόρους ορίζοντες, χωρίς τη μεσολάβηση δεξαμενής, αντλιοστασίου ή χλωρίωσης. Μέσα από τη διήγηση του Νεκτάριου περιοδεύσαμε νοερά στο χρόνο, φθάνοντας σε περασμένους αιώνες και στο χώρο που επιμένει παράλογα να ταξιδεύει ακόμα κι εκεί όπου όλα έχουν αλλάξει. Άλλωστε τα σημεία αναφοράς κάθε τόπου, από τους δρόμους και τις γειτονιές μέχρι τις πλατείες και τις γωνιές εκφράζουν και μια προσωπική υπόθεση όπως τα έχει συνδέσει ο καθείς στην αναφορά της μνήμης, έτσι ώστε να δημιουργούν ένα έρεισμα αναπόλησης, εξερεύνησης ή ενημέρωσης πάνω στην τοπική ιστορία. Στην ανάμνηση των παλιότερων ζωντάνεψε το πολύτιμο στοιχείο της φύσης να ποτίζει τη διψασμένη γη και οι πολυάριθμες φωτογραφίες τους μετέφεραν στην εποχή της αθωότητας όταν το μεράκι του τεχνίτη κατασκεύαζε μικρά κομψοτεχνήματα. Πώς να μη θυμάσαι ακόμα και εκείνη την απλή τουλούμπα της παλιάς αγοράς που τροφοδοτούσε ανεξάντλητα τα καταστήματα της περιοχής;
Όλη αυτή η περιήγηση προϋποθέτει αποθέματα πείσματος από τον ερευνητή που θα αφιερώσει χρόνο, χρήμα, γνώσεις και γνωριμίες προκειμένου να συγκεντρώσει το απαραίτητο υλικό το οποίο καλό θα είναι με την ανάλογη ευγενική χορηγία να αξιοποιηθεί μέσα από ένα λεύκωμα έτσι ώστε να αποτελεί σημείο αναφοράς στις νεότερες γενιές Τρικαλινών, ειδικά στα φαινόμενα ξηρασίας και ισχνών αγελάδων που προβλέπονται στον τρέχοντα αιώνα. Στο μεταξύ στο βωμό του παμφάγου χρόνου θυσιάστηκαν και τα αρτεσιανά της πόλης τα οποία είτε στέρεψαν από την άναρχη εκμετάλλευση, είτε σφραγίστηκαν από τον κίνδυνο μετάδοσης λοιμωδών νόσων. Εξέλειψαν και τα τελευταία που διασώθηκαν στις αυλές σπιτιών μέχρι που παραδόθηκαν στους εκσκαφείς των πολυκατοικιών.
Το απέμεινε; Επιμελώς δεν το ανέφερε ο συγγραφέας για να μην πληγώσει περισσότερο τη μνήμη. Στα περίπτερα της πόλης ο μεγάλος τζίρος αυτή την εποχή γίνεται από το εμφιαλωμένο νεράκι το οποίο αντικατέστησε τη βρύση. Ακόμα και στην πλατεία παλαιού Δεσποτικού όπου υπήρχε επί δεκαετίες μια βρύση τώρα δεν υπάρχει τίποτα. Ασορτί με την καινούργια πόλη που την μπούκωσαν στο τσιμέντο οι τεχνοκράτες αυτοί που λοιδορούν την έμπνευσης του παλιού τεχνίτη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου