Δευτέρα 9 Αυγούστου 2010

Η εξέγερση κατά των Τούρκων και η δημιουργία του νεοσύστατου ελληνικού κράτους

Γράφει ο Λάζαρος Τσουμένης

Μια αξιόλογη μελέτη των πρώτων χρόνων της ελληνικής επανάστασης και εδραίωσης του νεοσύστατου κράτους αποτελεί η έκδοση «Από την Εξέγερση ενάντια στην τουρκική κυριαρχία στην προεδρία του Καποδίστρια». Πρόκειται για το βιβλίο: Christos Papathanassiou «Du soulement la Domination Turque a la presidence de Capodistrias» που μετέφρασε από τα γαλλικά η Μαρίνα Αθ. Λιούλιου η οποία όπως αναφέρει στο εισαγωγικό σημείωμα αποσκοπούσε να το μετατρέψει σε ένα χρηστικό εγχειρίδιο, όπως ήταν και η πρόθεση του συγγραφέα.
Το δοκίμιο είναι μοιρασμένο σε δύο κύρια κεφάλαια, το πρώτο υπό τον τίτλο «Η κατάσταση των Ελλήνων κάτω από τον τουρκικό ζυγό» (εξετάζεται η ύπαρξη «Κράτους ή Έθνους» και η θέση της Εκκλησίας κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας), και το δεύτερο «Οι πολιτικοί θεσμοί», ενώ στο δεύτερο κεφάλαιο παρουσιάζεται η «δημιουργία ενός Κράτους» 1821-1827, η «Οργάνωση του Κράτους ανατίθεται στον Κόμη Ιωάννη Καποδίστρια», η αξιολόγηση του έργου του και η διάρθρωση του νέου ελληνικού κράτους.
Ο συγγραφέας αναφέρεται στο σημαντικό ρόλο που διαδραμάτισαν οι κοινότητες οι οποίες αποτέλεσαν το συνεκτικό κρίκο για επιβίωση των βυζαντινών θεσμών, παρόλα αυτά η φλόγα της λευτεριάς έβγαλε τους «κλέφτες», ενώ το 14ο αιώνα σχηματίστηκαν φρουρές από χριστιανούς, οι «αμαρτωλοί». Σε ειδικό κεφάλαιο αναλύεται ο ρόλος της Εκκλησίας και η τακτική των Τούρκων προς τους Πατριάρχες, ο ρόλος τους εκθειάζεται από το συγγραφέα, επισημαίνει ότι «τα μοναστήρια γίνονται οι εστίες της πνευματικής ζωής και η ακτινοβολία τους εξαπλώνεται σε όλη την έκταση της αυτοκρατορίας» και ιδιαίτερα το Άγιο Όρος.
Η έκδοση παρουσιάζει περιλαμβάνει κεφάλαια για τις πρώτες προσπάθειες πολιτικής δημιουργίας ενός κράτους ή για την ανύψωση της κεντρικής διοίκησης και σε αυτό συνέβαλαν οι τρεις Εθνοσυνελεύσεις. Η πρώτη στην Επίδαυρο 20 Δεκεμβρίου 1821 που ψήφισε το Προσωρινό Πολίτευμα της Ελλάδας δημιούργησε δύο σώματα το Νομοθετικό και το Εκτελεστικό, ακολούθησε το Βυζαντινό – Ρωμαϊκό Δίκαιο και στις εμπορικές υποθέσεις εφάρμοσε τον Εμπορικό Γαλλικό Κώδικα.
Ακολούθησε η Δεύτερη Εθνική Συνέλευση στο Άστρος Κυνουρίας (1823) με την αναθεώρηση του Συντάγματος όπου κατοχυρώνεται η προστασία της Ιδιοκτησίας, της τιμής και ασφάλειας του ατόμου, κανένα ανθρώπινο ον δεν μπορεί να πουληθεί ή να αγορασθεί, αναγνωρίζεται η Ελευθερία του Τύπου. Η τρίτη περίοδος οργάνωσης του επαναστατημένου Κράτους, ακολουθεί με την Εθνική Συνέλευση που διενεργείται σε δύο φάσεις: Αρχίζει τον Απρίλιο του 1826 στην Επίδαυρο και ολοκληρώνεται τον Μάρτιο του 1827 στην Τροιζήνα. Οι διαφωνίες ανάμεσα σε εκείνους που περίμεναν βοήθεια από την Αγγλία και αυτών που προσέβλεπαν στη Ρωσία, οδήγησαν την Εθνική Συνέλευση, να πάρει σοβαρές αποφάσεις για τη δημιουργία ανεξάρτητου Ελληνικού Κράτους με άσκηση της Εκτελεστικής Εξουσίας από έναν και μοναδικό. Με διάταγμα επιλέχτηκε σαν Πρόεδρος της Ελλάδας για μια θητεία επτά ετών ο Ιωάννης Καποδρίστριας.
Παρακολουθώντας κανείς το νεοσύστατο κράτος διαπιστώνει μια κατεστραμμένη εικόνα όπου ο λαός έχει εξαντληθεί από τους πολέμους και τη φτώχεια. Το έργο του Κυβερνήτη ήταν πράγματι τιτάνιο σε όλους τους τομείς, ξεκινώντας από τον οικονομικό τομέα όπου έκοψε το πρώτο νόμισμα, το «Φοίνικα» και συνήψε δάνειο 60.000.000 φράγκων, δημιούργησε υποδομές για Μεταφορές, εκσυγχρόνισε τη Γεωργία και το Εμπόριο. Μεγάλη βαρύτητα έδωσε στο νομοθετικό τομέα, την οργάνωση δικαστηρίων , εξασφάλισε δωρεά για να κτίσει την πρώτη Παιδαγωγική Ακαδημία. Άσκησε τα καθήκοντά του με συγκεντρωτικό τρόπο εξαιτίας των καταστάσεων της εποχής, αλλά συνέβαλε όσο λίγοι στη διοργάνωση του Ελληνικού Κράτους, στη διαμόρφωση των δομών ζωής του Έθνους. Η δολοφονία του χαρακτηρίζεται και από το συγγραφέα ως άνανδρη – αισχρή πράξη που καταδικάζεται στην εθνική συνείδηση.
*Η Μαρίνα Αθαν. Λιούλιου διπλωματούχος της Γαλλικής Ακαδημίας Θεσσαλονίκης εργάστηκε επί 23 χρόνια ως καθηγήτρια Γαλλικών στον ιδιωτικό τομέα. Παρακολούθησε μεταφραστικά σεμινάρια Γαλλικής Λογοτεχνίας στο Πανεπιστήμιο της Σορβόνης και ασχολείται πλέον με μεταφράσεις κειμένων. Όπως αποδεικνύεται καταφέρνει να προσφέρει πολύτιμο έργο μέσα από την παρουσίαση άγνωστων στο ευρύ κοινό κειμένων που έχουν συγγραφεί σε ξένες γλώσσες.

Μαρίνα Αθαν. Λιούλιου
Από την Εξέγερση ενάντια στην τουρκική κυριαρχία, στην προεδρία του Καποδίστρια
Μετάφραση από τα γαλλικά, Τρίκαλα 2009, σελ. 77

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου