Τετάρτη 11 Αυγούστου 2010

Ένα βιβλίο – αναφορά στον Απόστολο Καλδάρα

Του Λάζαρου Τσουμένη

Δημοσιεύθηκε στις 23.11.2008

Αυτές τις μέρες κυκλοφόρησε από τον εκδοτικό οίκο «Ιανός, ο μελωδός» το βιβλίο του Νίκου Χατζηνικολάου «Απόστολος Καλδάρας, αναφορά στη ζωή και το έργο του δημιουργού». Ο συγγραφέας, ανεψιός του μουσικοσυνθέτη, γεννημένος στην Αθήνα, βιολόγος και διευθυντικό στέλεχος σε φαρμακευτική εταιρεία, έφερε σε πέρας μια καταπληκτική πράγματι δουλειά καθώς μέσα από αυτή επώνυμοι του λαϊκού τραγουδιού, όπως ο Λευτέρης Παπαδόπουλος, ο Μάκης Μάτσας, ο Βαγγέλης Κορακάκης και ο γιος του Κώστας μιλούν για τον Απόστολο. Εκείνο που καθιστά τη συγκεκριμένη έκδοση ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα είναι το εκτενές αφιέρωμα στα Τρίκαλα και στα στέκια του ρεμπέτικου μέσα από το οποίο ξετυλίγεται το κουβάρι του χρόνου από τα πρώτα χρόνια της ζωής του στα «Αραπάτικα», τη συνοικία πίσω από το δικαστικό μέγαρο όπου ήρθε σε επαφή και επηρεάστηκε από τους ξεριζωμένους της Μικράς Ασίας, (Σ.Σ. το σπίτι του βρισκόταν πίσω από τη διασταύρωση Αχιλλέως και Αβέρωφ μέχρι πριν λίγα χρόνια όταν το ισοπέδωσε –κι αυτό- η διάνοιξη του δρόμου). Εξιστορώντας τα πρώτα χρόνια της μουσικής παρουσίας του Καλδάρα στα Τρίκαλα, ο συγγραφέας βασίζεται σε εκδόσεις Τρικαλινών συγγραφέων όπως το «Μια σερενάτα στο Ληθαίο» της Μαρούλας Κλιάφα, «Τωρινά και περασμένα και τα παλιά στέκια των Τρικάλων» του Νεκτάριου Κατσόγιαννου καθώς και σε δημοσιεύματα των εφημερίδων «Αναγέννηση» και «Θάρρος».
Το βασικό μέρος της καλλιτεχνικής δημιουργίας αποτελεί ένα ψηφιδωτό, πραγματικό θησαυρό όπου ο συγγραφέας προσπαθεί να διαφωτίσει όλες τις πλευρές κυρίως μέσα από αφηγήσεις επώνυμων καλλιτεχνών, δίνοντας έτσι αντικειμενικές διαστάσεις σε πράγματα που ελάχιστοι γνώριζαν. Ειδικά για την περίοδο των ινδοπρεπών τραγουδιών και την ενασχόληση του Καλδάρα με την εμπορική πλευρά του λαϊκού τραγουδιού ο Χατζηνικολάου τα αποδίδει σε πιέσεις που δέχτηκε από τη δισκογραφική εταιρεία με την οποία συνεργαζόταν και στον ανταγωνισμό που υφίστατο με τους άλλους δημιουργούς.
Στην έκδοση εμπεριέχεται ειδικό κεφάλαιο με τις δημιουργίες του συνθέτη που ηχογραφήθηκαν από το 1946 έως το 1960 στις 78 στροφές, από το 1961 έως το 1972 στα 45άρια, τα Τραγούδια της Μικράς Ασίας, ο Βυζαντινός Εσπερινός, Τελευταία Νύχτα, στίχοι από άλλες ολοκληρωμένες δουλειές, έργα αφιερωμένα στον Καλδάρα και συνοπτική καταγραφή της δισκογραφίας. Ένα πληρέστατο πραγματικά έργο που τιμά τον συνθέτη και τα Τρίκαλα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου