Κυριακή 27 Μαρτίου 2011

Αναγκαίος όσο ποτέ ο Λαϊκός Αθλητισμός





Του Λάζαρου Τσουμένη

Δημοσιεύτηκε 22.03.2011

Ούτε ο βροχερός καιρός, ούτε τα όποια άλλα προβλήματα ήταν ικανά να μειώσουν την επιτυχία του 4ου Ημιμαραθώνιου Καλαμπάκας – Τρικάλων που έγινε στη διαδρομή 21.096 μέτρων προς τιμή του Θανάση Σταμόπουλου, ιδρυτικού μέλους του συλλόγου Δρομέων Τρικάλων. Στην πρόσκληση των διοργανωτών για συμμετοχή στον αγώνα ανταποκρίθηκε αριθμός – ρεκόρ επτακοσίων ατόμων από 60 διαφορετικούς συλλόγους που έσπευσαν με τον τρόπο αυτό να τιμήσουν πριν από όλα έναν λάτρη του λαϊκού αθλητισμού προς τον οποίο η συμπάθεια δεν θα εκλείψει όσα χρόνια και αν περάσουν…
Αποτελεί πραγματικά ευχάριστο γεγονός να διαπιστώνουμε την ενασχόληση όλο και περισσότερων πολιτών ανεξαρτήτως φύλλου και ηλικίας με τον λαϊκό αθλητισμό ως έκφραση μιας καλύτερης ποιότητας ζωής και εξισορρόπησης των συνθηκών που δημιουργεί η καθημερινότητα. Στην κατεύθυνση αυτή εμφανίζεται μια σταθερή πορεία η οποία εκφράζει και τη θεαματική άνοδο του κλασικού αθλητισμού στη διάρκεια των τελευταίων δεκαετιών αλλά και των δεδομένων που παρουσίασε η επιστημονική έρευνα προς τις σύγχρονες κοινωνίες.
Η ανάγκη της καλύτερης αξιοποίησης του ελεύθερου χρόνου, αποτελεί μια ιδιαίτερα σημαντική υπόθεση ως προς τη βελτίωση της ζωής του ατόμου κατά την οποία δεν νοείται να αναλώνονται οι ώρες στα καφέ και τα φαγάδικα. Εξυπακούεται πως όλα χρειάζονται για τις ανάγκες του ανθρώπου αλλά μεγαλύτερη αξία έχει η ισορροπία ανάμεσα στην πνευματική και σωματική δραστηριότητα κατά το «νους υγιής εν σώματι υγιεί» των αρχαίων Ελλήνων. Κατά τον τρόπο αυτό βελτιώνονται ταυτόχρονα οι δυνατότητες του ατόμου και συνάμα αποδίδει στη διεκπεραίωση των απαιτήσεων της ζωής.
Με βάση τα ανωτέρω δεδομένα έχει σημασία για τον άνθρωπο, ειδικά των αστικών κέντρων αλλά και της υπαίθρου να αποκτήσει τη δυνατότητα άσκησης στον Λαϊκό αθλητισμό όπως ξεκίνησε τη δεκαετία του ‘80 ως κίνητρο ενασχόλησης για την ελληνική κοινωνία. Καιρός λοιπόν να στελεχωθούν και να εξοπλιστούν γήπεδα, γυμναστήρια και κολυμβητήρια με ειδικευμένο προσωπικό ώστε να φιλοξενήσουν τους εργαζόμενους που θα αξιοποιήσουν ενεργά τις σωματικές, ψυχολογικές και πνευματικές δυνατότητές τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου