Παρασκευή 25 Μαρτίου 2011

Αναγκαία η αυτάρκεια της χώρας στη διατροφή





Του Λάζαρου Τσουμένη

Δημοσιεύτηκε 19.03.2011

Πριν προλάβουμε να συνέλθουμε από το σκάνδαλο με τις διοξίνες στα χοιρινά της Γερμανίας προέκυψε ζήτημα με τα τρόφιμα προέλευσης Ιαπωνίας μετά τα προβλήματα μόλυνσης ορισμένων περιοχών με ραδιενέργεια. Ήδη ο ΕΦΕΤ ανακοίνωσε ότι διενεργεί προληπτικούς ελέγχους χωρίς βεβαίως να έχει εντοπίσει προβλήματα αφού δεν έχει παρέλθει ακόμα ικανό χρονικό διάστημα που απαιτείται για την παραγωγή και διακίνηση των προϊόντων.
Επειδή όμως έχουμε στην Ελλάδα επιφυλάξεις ως προς τη λειτουργία του κρατικού μηχανισμού σε περιπτώσεις παγκόσμιων διατροφικών προβλημάτων όπως επίσης δεν έχουν λείψει στο παρελθόν υστερικές συμπεριφορές των καταναλωτών, καλό θα είναι να υπάρξει εγκαίρως ενεργοποίηση των υπηρεσιών προκειμένου να αποτραπούν τα όποια αρνητικά φαινόμενα.
Όπως ανακοινώθηκε ήδη οι αρμόδιες ελεγκτικές υπηρεσίες διενεργούν προληπτικούς ελέγχους στα σύνορα της χώρας σε κάθε προϊόν με προέλευση Ιαπωνίας, τα οποία . εξετάζονται για τα επίπεδα ραδιενέργειας στο Εργαστήριο Ραδιενέργειας - Περιβάλλοντος του «Δημόκριτος» όπου μέχρι στιγμής δεν εντοπίστηκαν εισαγωγές προϊόντων με ίχνη ραδιενέργειας. Αυτοί οι έλεγχοι πιστεύουμε πρέπει να συνεχιστούν αλλά εάν το πρόβλημα ενταθεί να επεκταθούν και σε περιοχές στις οποίες θα ταξιδέψει ενδεχομένως (πράγμα που όλοι απευχόμαστε) το ραδιενεργό νέφος.
Διαπιστώνουμε όμως πως προκύπτει για μια ακόμα φορά η ανάγκη για την Ελλάδα να μην εξαρτάται τουλάχιστον στον διατροφικό τομέα από αυξημένες εισαγωγές τροφίμων, δεν είναι ευκταία βεβαίως η αυτάρκεια αλλά τουλάχιστον μπορεί να διατηρήσει ένα ικανοποιητικό ισοζύγιο στα τρόφιμα που είναι ικανή να παράγει ως προς εκείνα που εισάγει. Τούτο προϋποθέτει εκσυγχρονισμό στις δομές και εξέλιξη της γεωργίας, της κτηνοτροφίας και της αλιείας τομείς που δεν πρέπει να εκποιηθούν στο βωμό της σκοπιμότητας που επιβάλουν σε κάθε περίπτωση οι Βρυξέλλες. Δεν νοείται μια χώρα σαν την Ελλάδα να παράγει προϊόντα άριστης ποιότητας όπως για παράδειγμα το λάδι το οποίο στη συνέχεια διαθέτει για εξαγωγή στην Ιταλία όπου αναμιγνύεται με την εγχώρια παραγωγή, συσκευάζεται και διατίθεται ως ιταλικό. Καιρός τα παθήματα να γίνουν μαθήματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου