Σάββατο 26 Μαρτίου 2011

«Ό Σακαφλιάς»




Του ΙΑΣΟΝΟΣ ΤΣΟΥΜΕΝΗ

Είναι αλήθεια ότι η κοινωνία είναι μία σκηνή θεάτρου που πάνω σ’ αυτή παίζουμε όλοι μας τον ανάλογο ρόλο για να περάσουμε το μονοπάτι ή την λεωφόρο της ζωής...

***
Όσο πιο ευαίσθητος είναι ο άνθρωπος τόσο και πιο πολύ υποφέρει στο δρόμο του κι όσο επίσης πιο δίκαιος και μαχητικός τόσο και πιο δυνατά χτυπήματα δέχεται. Αυτό ευτυχώς το γνωρίζουν οι «αετονύχηδες» και παίρνουν πάντα τους ελεύθερους δρόμους που δεν χρειάζεται για να κερδίσουν στη ζωή ούτε κόπος ούτε… αλήθεια. Χρειάζεται μόνο ψευτιά!
***

Δεν μπορούσε ο Βασίλης Τσιτσάνης να μη γράψη στίχους για τον Σακαφλιά αφού ήταν ο Σακαφλιάς τότε ο «ντερβίσης» του υποκόσμου! Έγραψε για να τον χειροκροτήσουν οι Έλληνες «ντερβίσηδες» και τον χειροκρότησαν!! Έπαιξε ο άνθρωπος τον ρόλο του – για να κερδίσει τον θαυμασμό. Και τον κέρδισε!
Τώρα – ύστερα από χρόνια βρέθηκε κι ο Βασίλης Κονταξής να παρουσιάσει σε έργο τον Σακαφλιά. Επιθυμώ ο φίλος μου Κονταξής να κερδίσει, αφού άλλωστε, εμπορικά και μόνον σκέφθηκε. Θα ήθελα μόνον δύο λόγια απλά και σταράτα να του πώ, ότι: Δεν χρειάζεται αγαπητέ φίλε η πόλις παραποίηση προσώπων για να κρατήσει την «αξιοπρέπειά της»! Η πόλις Τρίκαλα έχει την ιστορία της! Μια ιστορία γεμάτη αγώνες, θυσίες, ηρωισμούς και τάφους! Τον Σακαφλιά κανείς από τις μορφές που πέσαν δεν τον δέχεται στο πλευρό!
Απλώς τον ανέχεται στην «τέφρα της αιωνιότητας» ως έναν άνθρωπο που θύμα κι αυτός των περιστάσεων ακολούθησε τον εύκολο δρόμο του «θριάμβου» για να μην προσφέρει τίποτε εκτός από τη βία και την εκμετάλλευση της δυστυχισμένης γυναίκας του δρόμου.
Έτσι έπρεπε αγαπητέ φίλε Κονταξή να τον παρουσιάσεις τον Σακαφλιά. Τότε μόνον θα ακολουθούσες τον σωστό δρόμο και θα κέρδιζες περισσότερα χρήματα και κάτι άλλο – πολύ πιο πανάκριβο. Την ηθική αμοιβή!
Αλλά, τι να γίνει, δεν μπορεί ο άνθρωπος να τα σκεφθεί όλα, αφού άλλωστε και ο Βασίλης Τσιτσάνης έπαιξε – ίσως χωρίς να το καταλάβει – τον ρόλο του υμνητού ενός εκβιαστή της εποχής…
Τέλος λυπάμαι κατάκαρδα που «στήνουμε δάφνες» σε μορφές της βίας ενώ υπάρχουν τόσες αλήθειες που τιμούν τα Τρίκαλα με τα στενά και τους δρόμους!




Η ΤΑΙΝΙΑ "Ο ΣΑΚΑΦΛΙΑΣ" ΤΟΥ ΒΑΣ. ΚΟΝΤΑΞΗ, ΕΦΗΜ ΤΡΙΚΑΛΙΝΑ ΝΕΑ 14-1- 1967.
ΑΠΟΚΟΜΜΑ ΑΡΧΕΙΟ ΠΟΛ. ΝΤΑΛΑΣΗ, ΕΚΤΥΠΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ Λ. ΤΣΟΥΜΕΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου